Ensiapu

Ensiapu – Näin toimit lievien onnettomuuksien sattuessa ja hoidat pieniä haavoja oikeaoppisesti

Lukuaika: 4 minuuttia.
Näytä lisää

Haavojen ensihoito ja arpien ehkäiseminen

Huolellinen haavojen hoito on paras tapa ehkäistä ja pienentää arpia. Hoidossa on kaksi vaihetta:

Puhdista

1. Puhdista tuore viilto tai naarmu huolellisesti

Huolellinen puhdistus auttaa ehkäisemään infektioita ja tukee haavan luonnollista parantumista. Pese kädet ja tarkista, tarvitseeko myös haava puhdistamista. Yleensä se kannattaa huuhdella vedellä tai suihkuttaa haavasuihkeella. Ärsyttävät aineet, kuten vahvat saippuat, eivät sovi pienten haavojen hoitoon. Ne voivat itse asiassa hidastaa parantumista. Haava kannattaa mahdollisesti myös desinfioida.

Lue lisää
Suojaa haava

2. Suojaa haava

Haavasiteellä sidottu haava parantuu tavallista tehokkaammin. Side myös suojaa haavaa bakteerien tai lian aiheuttamalta ärsytykseltä.

Lue lisää

Mene ajoissa lääkäriin

Älä nypi, revi tai irrota rupia. Keho alkaa parantaa tuoretta viiltoa tai naarmua heti. Valkosolut tuhoavat tulehduksia aiheuttavia bakteereita, kun taas punasolut, fibriini ja verihiutaleet muodostavat hyytymän haavan päälle. Pian kohtaan muodostuu rupi. Jos rupi irrotetaan, haava saattaa aueta ja sinne joutuu lisää bakteereja, minkä seurauksena myös arvesta tulee todennäköisesti entistä suurempi.

Jos haava on syvä, vuotaa verta tai siinä on infektion merkkejä, kuten punoitusta, turvotusta tai kuumotusta, on mentävä lääkäriin. Lääkärin hoitoa tarvitaan myös, jos et itse kykene puhdistamaan haavaa kunnolla.

Asianmukainen haavanhoito on erityisen tärkeää, jos sinulla on diabetes. Keskustele aina kaikista huolenaiheista lääkärin tai jalkahoitajan kanssa, vaikka kyseessä olisi vain pieni haava tai halkeama (erityisesti jaloissa).

Huomaa, että edellä annetut vinkit ja suositukset eivät korvaa lääkärin antamia ohjeita. Lue tuotepakkauksissa annetut käyttöohjeet huolellisesti. Tärkeää: Käänny aina terveydenhuollon ammattilaisen puoleen, jos olet epävarma haavan oikeanlaisesta hoidosta.

Tämän sivuston sisältämien tietojen perusteella ei ole mahdollista tehdä diagnoosia tai hoitaa terveydellistä ongelmaa tai sairautta. Ne eivät korvaa lääketieteen ammattilaisten antamaa hoitoa tai ohjeistusta. Jos sinulla on todennettu tai epäilty terveydellinen ongelma, ota yhteyttä lääkäriin. Tämän sivuston tietojen perusteella ei saa jättää terveydenhoidon ammattilaisten antamia neuvoja huomiotta tai viivyttää ammattimaiseen hoitoon hakeutumista.

Jos haluat lisätietoja Hansaplast-tuotteista, lähetä sähköpostia osoitteeseen kuluttajaneuvonta@beiersdorf.com. Lue tuotepakkauksissa annetut käyttöohjeet huolellisesti.

Ensiapu ensihätään

Ensiapu ensi hätään

Hyvin varustettu ensiapupakkaus
Onko sinulla hyvin varustettu ensiapupakkaus?

Onnettomuuksia voi sattua jokaiselle meistä. Kun jotain ikävää tapahtuu, on tärkeää pysyä rauhallisena. Kaikki eivät ole tottuneet näkemään verta, ja joskus niinkin arkinen puuha kuin vihannesten viipaloiminen voi aiheuttaa syvän, runsaasti verta vuotavan haavan. Onnettomuuteen on helpompi reagoida, kun tiedät miten toimia ja kun läheltä löytyy hyvin varusteltu ensiapupakkaus. Pidä siis huolta, että ensiaputarpeita löytyy niin kotoa, mökiltä kuin autostakin. Laastareita ja sidetarpeita on helppo myös kantaa mukana vaikkapa repussa tai laukussa.

Onnettomuuksilta ei aina voi välttyä, mutta niiden varalle kannattaa olla hyvin varusteltu ensiapupakkaus lähellä.

Ensiavun 8 kultaista sääntöä

Katso alta ensiavun kultaiset säännöt ja tiedät, miten toimia hädän hetkellä:

1. Pysy rauhallisena.

2. Varmista, että ympäristö on turvallinen. Älä vaaranna itseäsi tai loukkaantunutta henkilöä.

3. Arvioi, tarvitseeko haavoittunut lääkärin apua. Kysy neuvoa, jos olet epävarma.

4. Rauhoittele loukkaantunutta, jos tämän vammat ovat vakavia ja loukkaantunut on sokissa. Huolehdi, että loukkaantunut pysyy lämpimänä äläkä jätä häntä yksin. Varmista, että loukkaantuneen olo on mahdollisimman mukava. Älä siirrä loukkaantunutta, jos epäilet, että hänen selkänsä tai niskansa on vaurioitunut. Soita siinä tapauksessa hätänumeroon.

5. Anna hätäkeskukselle mahdollisimman paljon tietoja onnettomuudesta ja oireista. Jos tiedät loukkaantuneen henkilön allergiat, veriryhmän, annetut rokotteet tai perussairaudet (esimerkiksi käytössä olevat lääkkeet), anna tiedot myös niistä.

6. Pese kädet ennen haavan hoitoa ja suojaa itsesi infektioilta käyttämällä kertakäyttökäsineitä.

7. Puhdista haava huolellisesti. Pyyhi pois kaikki lika ja hiekka. Käytä puhdasta, vedellä kasteltua puuvillaliinaa tai huuhtele haava kylmällä vedellä. Taputtele iho kuivaksi ennen puhtaan siteen käyttöä. Älä poista haavaan juuttuneita esineitä itse, vaan anna terveydenhoidon ammattilaisten poistaa ne.

8. Pidä ensiapupakkaus aina hyvin varusteltuna. Muista hankkia uudet tarvikkeet käytettyjen tilalle ja tarkistaa viimeiset voimassaolopäivät säännöllisesti. Katso Hansaplast-valikoima täältä tai neuvoja täältä.

Milloin on mentävä lääkäriin?

Image

Suurin osa pienistä viilloista ja ruhjeista voidaan hoitaa ensiapupakkauksen sisältöä hyödyntäen. Mistä tietää, että vamman hoidossa tarvitaan ammattilaisen apua?

Suosittelemme lääkäriin hakeutumista seuraavissa tilanteissa:

  • haava on syvä ja se vuotaa runsaasti verta
  • haavassa on merkkejä infektiosta, kuten punoitusta, kuumotusta, kipua ja turvotusta
  • haavassa on likaa tai vieraita esineitä 
  • haava johtuu eläimen tai ihmisen puremasta tai se on ollut kosketuksissa eläimen vereen
  • haava on kasvoissa 
  • jäykkäkouristusrokote ei ole voimassa
  • jos olet epävarma tilanteesta tai sinulla on kysyttävää

Käänny lääkärin puoleen myös, jos loukkaantuneella on: hengitysvaikeuksia, suuri ja runsaasti verta vuotava haava, vakava palovamma, vakava allerginen reaktio, käärmeen, eläimen tai ihmisen purema tai myrkytys. Ole yhteydessä lääkäriin myös, jos epäilet luunmurtumaa tai sydänkohtausta, loukkaantunut on vakavassa sokissa tai menettänyt tajuntansa tai, mikäli loukkaantuneella on mikä tahansa vamma, oire tai muu terveydellinen ongelma, joka voi paheta nopeasti.

Hoito

Pienten haavojen perushoito

Puhdista

1. Puhdista

Pese kädet ja tarkista, tarvitseeko myös haava puhdistamista. Jos haavaan on juuttunut likaa tai vieraita esineitä, kuten hiekkaa tai lasia, poista ne pyyhkimällä kuivalla, puhtaalla liinalla tai huuhtelemalla vedellä.

Desinfioi

2. Desinfioi

Naarmut ja hankaumat on suositeltavaa desinfioida huolellisesti.

Suojaa

3. Suojaa

Sido haava sopivalla haavasiteellä: mieti, tarvitaanko sidettä vai laastaria. Hansaplastin laajassa valikoimassa on useita kokoja ja materiaaleja joka käyttötarkoitukseen, tarvittiinpa sitten näkymätöntä tai erittäin kestävää haavasidettä.

Haava kannattaa sitoa

Tri Rainer Wolber
Tri Rainer Wolber, Beiersdorf AG: Research & Development -osasto
Laastarin tarjoama suoja
Laastarin tarjoama suoja © Hansaplast

Myös yllättävien pikku onnettomuuksien haavat kannattaa aina peittää sen sijaan, että niiden annettaisiin vain kuivua ilman suojaa. Näin kannattaa tehdä siksi, että sitominen luo puitteet ihon luonnolliselle ja tehokkaalle paranemiselle.

Haava merkitsee aina sitä, että ihon suojauskyky on alentunut. Haavasiteiden tarkoituksena ei ole ainoastaan suojata haavaa, vaan myös luoda puitteet ihon luonnolliselle ja tehokkaalle paranemiselle. Näin ihon terve rakenne palautuu.

Laastari suojaa haavaa ja nopeuttaa ihon paranemista.

Pienten, tavanomaisten haavojen hoidossa tavalliset ensiapusiteet ja laastarit

  • suojaavat haavaa ulkoisilta haittavaikutuksilta sekä ehkäisevät tartuntoja ja tulehduksia
  • imevät veren ja eritteet
  • vähentävät siteen poistamisen aiheuttamaa kipua ja mekaanista rasitusta sekä helpottavat oloa

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Aiheeseen liittyviä tuotteita