Siististi parantuneet arvet

Siististi parantuneet arvet tai ei arpia lainkaan – Miten oikeanlainen side tai laastari voi edistää ihovaurioiden hoitoa ja ehkäistä näkyviä arpia

Lukuaika: 2 minuuttia.
Näytä lisää

Tietoja

Elämä jättää jälkensä ja joskus matkan varrelta jää arpia. Lähes jokaisella meistä on yksi jos toinenkin arpi muistuttamassa leikkauksesta, vahingosta tai ikävästä sattumuksesta. Arvet vaikuttavat sekä fyysisesti että henkisesti: Etenkin nivelten lähellä sijaitsevat arvet voivat olla kivuliaita. Jos arpi sen sijaan sijaitsee näkyvällä paikalla, voi se vaikuttaa itseluottamukseen kielteisesti. Näkyvällä paikalla sijaitseva arpi voidaan toisaalta kokea myös persoonalliseksi yksityiskohdaksi, josta voi muodostua oleellinen osa omaa identiteettiä.

Arpien muodostuminen

Image
Sulkeutumassa oleva haava, jossa uutta, vaaleanpunaista ihoa sekä verisuonia © Hansaplast
Image
Kohollaan oleva eli hypertrofinen arpi © Hansaplast

Arpeutuminen on luonnollinen prosessi, joka käynnistyy, kun keho alkaa korjata siihen tullutta viiltoa tai hankaumaa. (Katso myös Pika-apu naarmuille ja viilloille)

Arpikudosta syntyy aina, kun ihon uloimpaan kerrokseen eli orvaskesikerrokseen tullut viilto ulottuu sen alla olevaan verinahka- eli dermiskerrokseen saakka. Keho ei pysty korvaamaan tuhoutunutta kudosta täysin samanlaisella kudoksella, vaan sidekudoksella. Jotta keho voisi korjata vahingoittuneen kudoksen ja parantaa haavan, alkaa se tuottaa tavallista enemmän kollageenia. Kollageeni sitoo vaurioituneen ihon yhteen, jolloin haava sulkeutuu ja paranee.

Keho alkaa parantaa haavaa tai naarmua heti, kun sellainen syntyy.

Keho lisää haavakohtaan kollageenia myös paranemisen jälkeen, minkä vuoksi arven koko ja muoto muuttuvat ajan mittaan. Arven alueella verenkierto on heikompaa kuin muualla. Arpi on toisinaan epätasainen ja vähemmän joustava kuin muu ihokudos.
Arvet ovat joskus kohollaan (hypertrofinen arpi) tai ne voivat näyttää sisään painuneilta riippuen siitä, millaisia vaurioita ihon alempiin kerroksiin ja ihonalaisiin kudoksiin on syntynyt. Myös arpien väri vaihtelee.

Hoito

Kun ihon vaurion arpeutuminen on käynnistynyt, ei arvilta voida enää välttyä kokonaan. Muodostuvan arven kokoon voi kuitenkin joissain tapauksissa vaikuttaa. 

Nämä asiat kannattaa tietää:

Vältä säteilyä

Vinkki 1

Kun arpi on vielä uusi, koita välttää solariumia ja UV-säteilyä. Valo voi vaikuttaa parantumisprosessiin ja muuttaa ihon väriä ja rakennetta.

Pidä iho pehmeänä ja sileänä

Vinkki 2

Pidä haavan sulkeutumisen jälkeen vahingoittunut iho pehmeänä ja sileänä voiteen avulla.

Ennaltaehkäisy

Pienten haavojen ja naarmujen saamista on vaikea välttää. Pyörällä kaatuminen, kontaktia vaativat urheilulajit, ruokaa laittaessa keittiöveitsellä sormeen viiltäminen – kunkin arjessa on varmasti monenlaisia hetkiä ja tilanteita, joista voi huonolla tuurilla koitua kolhuja ja verta vuotavia haavoja. Toisiaan haavereilta voi välttyä hyvällä keskittymisellä ja ennakoimisella.

Vinkit

Ole varovainen käyttäessäsi teräviä työvälineitä.

Ole erityisen varovainen käyttäessäsi teräviä työvälineitä. Käytä tarvittaessa suojaimia.

Leikkaa veitsellä itsestäsi poispäin.

Kun käytät veistä ruoanlaitossa, leikkaa veitsellä itsestäsi poispäin. Muista, että terävä veitsi on itse asiassa tylsää turvallisempi, sillä se leikkaa sujuvammin.

Ojenna sakset kahvapää edellä.

Kun ojennat sakset jollekulle, ojenna aina kahvapää edellä.

Image

Kaikkia naarmuja ja viiltoja ei voi välttää, joten varmista, että kotoasi löytyy hyvin varusteltu ensiapupakkaus. Katso täältä, mitä pakkauksessa on hyvä olla.

Älä nypi rupia. Keho alkaa parantaa viiltoa tai naarmua heti, kun se on syntynyt. Valkosolut tuhoavat tulehduksia aiheuttavia bakteereita ja punasolut, fibriini ja verihiutaleet muodostavat hyytymän haavan päälle. Pian kohtaan muodostuu rupi. Jos rupi irrotetaan, haava saattaa aueta ja sinne joutuu lisää bakteereja, mutta sen seurauksena myös arvesta tulee suurempi.

Jos haava on syvä tai vertavuotava tai siinä on infektion merkkejä, kuten punoitusta, turvotusta tai kuumotusta, on syytä mennä lääkäriin heti.

Lääkärin hoitoa tarvitaan myös, jos et itse kykene puhdistamaan haavaa kunnolla.

Asianmukainen haavanhoito on erityisen tärkeää, jos sinulla on diabetes. Keskustele aina kaikista huolenaiheista lääkärin tai jalkahoitajan kanssa, vaikka kyseessä olisi vain pieni haava tai halkeama (erityisesti jaloissa).

Huomaa, että edellä annetut vinkit ja suositukset eivät korvaa lääkärin antamia ohjeita. Lue tuotepakkauksissa annetut käyttöohjeet huolellisesti. Tärkeää: Käänny aina terveydenhuollon ammattilaisen puoleen, jos olet epävarma haavan oikeanlaisesta hoidosta.

Tämän sivuston sisältämien tietojen perusteella ei ole mahdollista tehdä diagnoosia tai hoitaa terveydellistä ongelmaa tai sairautta. Ne eivät korvaa lääketieteen ammattilaisten antamaa hoitoa tai ohjeistusta. Jos sinulla on todennettu tai epäilty terveydellinen ongelma, ota yhteyttä lääkäriin. Tämän sivuston tietojen perusteella ei saa jättää terveydenhoidon ammattilaisten antamia neuvoja huomiotta tai viivyttää ammattimaiseen hoitoon hakeutumista.

 

Jos haluat lisätietoja Hansaplast-tuotteista, lähetä sähköpostia osoitteeseen kuluttajaneuvonta@beiersdorf.com. Lue tuotepakkauksissa annetut käyttöohjeet huolellisesti.

Aiheeseen liittyviä tuotteita