Isoäidin kotikonsteista aina internetin ihmeisiin – avoimen haavan hoitoon liittyviä myyttejä on runsaasti. Mutta kuinka paljon näissä uskomuksissa on totta ja kuinka paljon tarua? Tämä artikkeli käy läpi yleisimpiä myyttejä haavanhoidosta, jotta saat faktat käyttöösi.
Pienet haavat sormenpäissä ja käsissä sekä naarmut polvissa ovat hyvin arkisia asioita, mutta tiedämme yleensä yllättävän vähän niiden asianmukaisesta hoidosta. Väärä hoito johtaa kuitenkin helposti kipuiluun ja muihin komplikaatioihin.
Siksi onkin syytä tarkastella yleisimpiä haavanhoitoon ja haavojen nopeaan paranemiseen liittyviä myyttejä ja väitteitä. Jatka lukemista – pian tiedät, miten parantaa haavat nopeasti!
Uskomus #1: Haavat paranevat nopeammin, kun niiden antaa hengittää
Käsitys haavojen hengittämisestä ja nopeammasta paranemisesta ilman laastaria on pitkäikäinen myytti. Tärkeintä haavojen hoidossa ja nopeassa paranemisessa on kuitenkin aina pitää haava mahdollisimman puhtaana, bakteerittomana ja hyvin suojattuna. Siksi haavan puhdistuksen jälkeen (alkoholiton puhdistusaine ei kirvele!) on aina syytä laittaa laastari vahingoittuneelle alueelle.
Kaikki Hansaplast-laastarit sekä hengittävät että suojaavat haavaa ulkoisilta vaikutuksilta, jotta lika ja bakteerit eivät pääse tunkeutumaan avoimeen haavaan. Tällä tavoin infektioriski pienenee. Sen lisäksi laastarien haavatyynyt ovat pehmeitä ja suojaavat haavaa myös kivuliaalta hankaukselta ja paineelta. Tulos: Haava voi parantua puhtaassa ympäristössä häiriöttä.
Vieläkin parempien tulosten saavuttamiseksi haavan tulisi parantua kosteassa ympäristössä, esimerkiksi Hansaplast Haavanhoitovoiteen avulla. Haavanhoitovoide antaa haavan hengittää, mutta varmistaa ihanteelliset, kosteat olosuhteet tärkeille proteiineille, jotka auttavat paranemisessa ja edistävät haavan nopeampaa sulkeutumista. Kosteat olosuhteet vähentävät merkittävästi arpeutumisriskiä.
Uskomus #2: Laastarit ovat erinomainen kasvualusta bakteereille
Toinen yleinen harhaluulo on, että bakteerit viihtyisivät erityisen hyvin laastaroitujen haavojen alla. Totuus on toinen: käyttämällä laadukkaita laastareita puhdistetun haavan peittämiseen suojelet itseäsi mikro-organismeilta ja bakteereilta ja estät mahdolliset infektiot.
Useimmat laastarimme suojaavat haavaa Hansaplast Bacteria Shieldilla, joka estää 99 prosenttia bakteereista pääsemästä kosketuksiin haavan kanssa, mikä suojaa sinua infektiolta.
Uskomus #3: Huolellinen puhdistus ja säännöllinen hoito vähentävät arpien muodostumista
Kyllä, tämä pitää paikkansa. Tarkasti tehty puhdistus ja vaurioituneen alueen hoito oikeanlaisella siteellä tai laastarilla auttavat kehoa parantumaan parhaalla mahdollisella tavalla. Niillä voit välttää mahdolliset komplikaatiot, kuten bakteeri-infektiot, haavan uudelleenavautumisen ulkoisten vaikutusten takia tai rupien muodostumisen – kaikki tekijät, jotka edistävät arpien muodostumista.
Haavanhoitovoiteen vaikutus perustuu periaatteeseen haavan parantumisesta kosteissa olosuhteissa. Kosteat olosuhteet ovat ihanteelliset vähentämään arpien riskiä. Huolellinen hoito tukee kosmeettisesti parempaa paranemista.
Uskomus #4: Hitaasti paraneva haava voi olla oire sairaudesta
Kyllä, erityisen hankalasti ja hitaasti paraneva haava voi olla oire jostakin muusta, kuten hoitamattomasta sairaudesta (esimerkiksi diagnosoimaton diabetes mellitus), heikentyneestä immuniteetista tai se voi viitata verenkiertoon liittyviin ongelmiin. Jos epäilet haavasi paranemisen olevan normaalia hitaampaa asianmukaisesta hoidosta huolimatta, kannattaa antaa terveydenhuollon ammattilaisten tarkastaa haava.
Uskomus #5: Pieni haava tarvitsee peittää vain yhdeksi päiväksi
Monet laittavat haavalleen laastarin vain akuuteimmaksi vaiheeksi eli siihen asti, että verenvuoto lakkaa. Sen jälkeen laastari poistetaan mahdollisimman pian, että haava saa hengittää.
Tieteelliset tutkimukset ovat osoittaneet, että toinen tapa toimia on merkittävästi parempi: useimmat vammat paranevat paljon paremmin ja ilman komplikaatioita, kun ne peitetään sidoksella tai laastarilla siihen asti, että ne ovat täysin parantuneet.
Hansaplastin valikoimassa on laastari kaikenlaisiin tilanteisiin ja tarpeisiin. Valikoimaan kuuluu laastareita, jotka ovat erityisen ihoystävällisiä, vedenpitäviä ja kestävän kehityksen huomioivia laastareita. Hansaplastilta löytyy myös suurempia laastarikokoja postoperatiivisille haavoille sekä omat, värikkäät ja turvalliset laastarit lapsille.
Uskomus #6: Avoin haava tulee aina desinfioida alkoholilla
Ole varovainen, kun yhdistät alkoholin ja haavanhoidon! Valitettavasti tämä ajatus alkoholilla desinfioinnista on yksi yleisimmistä väärinkäsityksistä. Alkoholi ei ole erityisen hyvä valinta ihovaurioiden puhdistukseen ja desinfiointiin useista eri syistä. Alkoholi kirvelee rikkinäisellä iholla, mikä tekee siitä erityisen epäasianmukaisen lasten haavojen hoidossa. Vielä huonompi alkoholin ominaisuus on se, että se ei sovi erittäin herkälle haavakudokselle.
Asiantuntijat suosittelevatkin haavanhoitoon alkoholittomien tuotteiden käyttämistä. Kivuttomaan haavojen puhdistamiseen ja desinfiointiin sopivat muut antiseptiset aineet, kuten polyheksanidi. Hyvä esimerkki hellävaraisesta ja alkoholittomasta, mutta silti tehokkaasta puhdistustuotteesta on Hansaplast Haavasuihke, joka ei ärsytä ihoa ja edistää haavan paranemista.
Uskomus #7: Merivesi auttaa haavojen paranemisessa
Tämä on myytti, joka taitaa perustua merirosvo- ja seikkailukirjallisuuteen. Vaikka moni haluaisikin uskoa tähän teoriaan, se on valitettavasti täysin hölynpölyä. Merivesi voi olla voimakkaasti saastunutta, erityisesti rannikon läheisyydessä, ja siinä voi olla runsaasti epäterveellisiä bakteereita tai kemikaaleja. Nämä lisäävät merkittävästi infektioriskiä ja hidastavat haavojen paranemista.
Lisäksi kosketus veteen saa aina ihon turpoamaan, mikä voi vaikuttaa haavan sulkeutumisprosessiin hidastavasti. Bakteerit ja mikro-organismit voivat tunkeutua avoimeen haavaan helpommin ja lisätä infektioriskiä merkittävästi.
Uskomus #8: Haavan kutina on paranemisen merkki
Kaikki me tiedämme, miltä se tuntuu: jonkin aikaa vamman jälkeen sen alue alkaa pistellä ja kutittaa. Tämä pätee erityisesti pinnallisiin haavoihin.
Ja kyllä, tämä pitää paikkansa! Tällainen kutina voi viitata siihen, että paranemisprosessi on käynnissä. Ole silti tarkkana! Vältä koskemasta ja raapimasta haavaa, ettei se tulehtuisi. Jos haava muuttuu hyvin punaiseksi, kipeäksi tai kutina muuttuu sykkiväksi tunteeksi, sinun tulisi hakeutua hoitoon – nämä voivat olla merkkejä infektiosta, joka tulisi hoitaa mahdollisimman pian.
Uskomus #9: Pienet haavat eivät tarvitse minkäänlaista hoitoa
Jätätkö pienet haavat oman onnensa nojaan? Valitettavasti monet meistä tekevät tämän virheen. Siitä huolimatta, että bakteerille jopa pienin neulanpisto on valtava sisäänkäynti kehoosi.
Riippumatta haavan koosta, peitä se aina laastarilla mahdollisimman pian. Laastari auttaa estämään tulehduksia ja varmistaa ihosi optimaalisen paranemisen.
Huolellinen haavanhoito voi tehdä ihmeitä ihosi paranemiselle, erityisesti kun käytät oikeanlaista laastaria haavan peittämiseen. Jotta olet valmiina kaikkiin mahdollisiin tilanteisiin, on hyvä idea pitää aina käsillä haavasuihkeita ja -sidoksia sekä valikoima erikokoisia laastareita ja haavateippiä!
Toivomme, että tämä artikkeli on korjannut joitakin mahdollisia väärinkäsityksiä haavanhoidosta ja ihon suojaamisesta, ja että olet saanut käyttöösi hyödyllistä tietoa itsesi ja läheistesi terveyden tueksi. Pidä huolta!
Vielä yksi asia…
...haluamme korostaa, että yllä oleva tieto on tarkoitettu yleiseksi neuvoksi ja tiedoksi haavanhoidosta ja Hansaplast-tuotteista. Tämä artikkeli ei korvaa terveydenhuollon ammattilaisten antamaa hoitoa tai neuvontaa.
Ota aina ensin yhteyttä terveydenhuollon ammattilaisiin, kun:
- Kyseessä ovat suuret haavat
- Haava on vaikea puhdistaa asianmukaisesti
- Jos olet epävarma siitä, kuinka hoitaa haavaa parhaiten
- Jos sinulla on sairaus, joka saattaa vaikuttaa haavan paranemiseen tai hoitoon, kuten esimerkiksi diabetes.
Lue myös huolellisesti tuotepakkausten mukana tulevat käyttöohjeet.